Η συγγραφή έχει γίνει πλέον για εμένα μια ανάγκη, ένα σύμπτωμα, μια εξάρτηση

Συνέντευξη στο περιοδικό ekmag.gr.

Με αφορμή την έκδοση του νέου της μυθιστορήματος, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός με τίτλο «Θύελλα στη Βενετία», η  συγγραφέας Βενετία Πιτσιλαδή – Σούαρτ στις ερωτήσεις μας για το περιεχόμενο του νέου της βιβλίου, αλλά και για τη δική της συγγραφική πορεία.

Συνέντευξη στην ΛΕΥΚΗ ΚΑΡΑΝΤΩΝΗ

Θα ξεκινήσω με τις πιο κλασικές ερωτήσεις που μπορεί να κάνει κάποιος σε ένα/μία συγγραφέα. Σε ποια ηλικία και σε ποια φάση της ζωής σας ήρθε η συγγραφή; Ποιο ήταν το έναυσμα;

Από πολύ μικρή έγραφα ποιήματα και είχα την ανάγκη να εκφράσω τα συναισθήματα και τις συγκινήσεις μου με λέξεις ..ήταν σαν μια ανάσα ..Στο σχολείο έγραφα τις καλύτερες εκθέσεις ιδεών και ο καθηγητής με σήκωνε όρθια να τις διαβάζω σε όλη την τάξη, ενώ οι φιλόλογοι καθηγητές με συμβούλεψαν να δοθώ στην συγγραφή.

Σήμερα τι θέση κατέχει η συγγραφή στη λίστα των ενδιαφερόντων σας; Καλύπτει κάποια (εσωτερική ή μη ανάγκη σας) ή είναι απλά άλλη μία ενασχόληση;

Η συγγραφή έχει γίνει πλέον για εμένα μια ανάγκη, ένα σύμπτωμα, μια εξάρτηση. Το γράψιμο για εμένα είναι μια σωτηρία, μια διέξοδος και ένα καταφύγιο σε ώρα κινδύνου , ένας απεγκλωβισμός και ένα ξελάφρωμα ψυχής.

Έχετε δεχτεί επιρροές από άλλους συγγραφείς, Έλληνες ή ξένους, νεότερους ή παλιότερους; Τι πιστεύετε ότι συντέλεσε στη διαμόρφωση της δική σας συγγραφικής σκέψης;

Επιρροές αναμφισβήτητα έχω δεχτεί από πολλούς συγγραφείς τους οποίους θαυμάζω. Στην προσωπική μου διαμόρφωση συνετέλεσαν πολύ οι σπουδές μου στην Συμβουλευτική Ψυχολογία, το επάγγελμα μου «Σύμβουλος Ανθρωπίνων Σχέσεων» και προπαντός η αγάπη μου να κάνω «ψυχικές βουτιές» στους ανθρώπους και στους ήρωες των βιβλίων μου.

Πώς επιλέγετε τα θέματα των βιβλίων σας και τους ήρωες σας;

Δεν τα επιλέγω, αλλά με επιλέγουν. Τα θέματα δημιουργούνται από την αχαλίνωτη φαντασία μου… οι ήρωες έρχονται μέσα μου μόνοι τους και παίρνουν θέση, χώρο και χρόνο της ζωή μου. Μου επιβάλλουν τις ιστορίες τους …και εγώ γράφω …τους ακολουθώ …τους συμβουλεύω και βοηθώ να βρούνε τον δρόμο τους και την ψυχική τους ισορροπία

Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ωκεανός το νέο σας βιβλίο, «Θύελλα στην Βενετία». Τι είδος μυθιστορήματος είναι; Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου γράφει πως πρόκειται για λογοτεχνικό ψυχογράφημα. Εξηγήστε μας αυτόν τον χαρακτηρισμό.

Είναι ένα λογοτεχνικό ψυχογράφημα, διότι με λογοτεχνικό, ποιητικό και φιλοσοφικό στοχασμό αναλύει τους Ήρωες και τα πάθη τους, τα λάθη και τις αδυναμίες τους, ενώ τους οδηγεί στην ωρίμανση και αυτογνωσία, στην λύτρωση και κάθαρση.

Σε ένα μυθιστόρημα ο/η συγγραφέας μέσα από την πλοκή της ιστορίας προσπαθεί να ερμηνεύει και διάφορα κοινωνικά θέματα. Με ποια θέματα καταπιάνεστε σε αυτό το βιβλίο;

Είναι ένα συγκινητικό μυθιστόρημα για την ανεκπλήρωτη αγάπη, για τα ψυχικά τραύματα που αφήνει η έλλειψη της, για τον αγώνα του ανθρώπου να κερδίσει αυτό που δεν μπορεί να έχει.

«Θύελλα στη Βενετία». Για ποιο λόγο διαλέξατε αυτόν τον τίτλο; Πώς συνδέεται ο τίτλος με την ιστορία των ηρώων σας;

Οι δυο σημαντικοί μου ήρωες ο Διονύσης και η Χρύσα γνωρίζονται στη Βενετία, όπου από την πρώτη ματιά νιώθουν να συγκλονίζονται από μια συναρπαστική ερωτική ΘΥΕΛΛΑ ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ.

Αντιμετωπίσατε κάποια δυσκολία κατά τη συγγραφή του βιβλίου κι αν ναι, ποια ήταν αυτή η δυσκολία και πώς την αντιμετωπίσατε;

Η δυσκολία είναι όταν γράφω πως οι ήρωες ζωντανεύουν αποκτούν τις δικές τους έντονες προσωπικότητες …και μου επιβάλλουν τον δρόμο που θέλουν να ακολουθήσουν. Εγώ τους βοηθάω, τους αναλύω φιλικά, όμως εκείνοι κάνουν τις δικές τους επιλογές …

Στα βιβλία πολλές φορές οι αναγνώστες αναζητούν το μήνυμα που ο συγγραφέας θέλει να μεταφέρει. Στο νέο σας μυθιστόρημα υπάρχει κάποιο μήνυμα; Σε ποιο σημείο θα θέλατε να εστιάσει ο αναγνώστης;

Στα βιβλία μου υπάρχουν πολλά μηνύματα και αξίες ζωής, το κυριότερο είναι ο συμβιβασμός με τις αδυναμίες μας, τα λάθη, η αποδοχή και αγάπη του εαυτού μας, η άσκηση της ψυχικής καλλιέργειας.

Κλείνοντας, αν έπρεπε να πείτε κάτι στους αναγνώστες σας για να τους πείσετε να διαβάσουν το βιβλίο σας, τι θα τους λέγατε ;

Το βιβλίο μου θα σας ταξιδέψει μαγικά στις ψυχές των ηρώων μου, οι οποίοι είναι απρόβλεπτοι, με πολλές καλλιτεχνικές ευαισθησίες, φλογερά ταπεραμέντα. Θα σας βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα τον εαυτό σας, να γίνετε πιο δυνατοί, πιο αισιόδοξοι και τολμηροί. Το βιβλίο μου ΘΥΕΛΛΑ ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ είναι μια πραγματική θύελλα συναισθημάτων, εκπλήξεων και ανατροπών, με σασπένς ενός θρίλερ, είναι ένα ταξίδι στο βάθος της ψυχής εκεί που όλα έχουν άλλες διαστάσεις.

 

ΘΥΕΛΛΑ ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ | ΒΕΝΕΤΙΑ ΠΙΤΣΙΛΑΔΗ – ΣΟΥΑΡΤ | ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΩΚΕΑΝΟΣ
Έβγαλε από την τσέπη του το περίστροφο. Αυτό το ίδιο περίστροφο με το οποίο πυροβόλησε το πρωί τον άλλον. Εκείνον τον καραγκιόζη που τόλμησε να τον αγνοήσει!

Ένα πάμφτωχο παιδί, περιφρονημένο από την οικογένειά του μια οικογένεια του «σκυλολογιού», της πλέμπας της Κέρκυρας, από να, γύρισμα της τύχης, θα δει τη μίζερη ζωή του ν’ αλλάζει. Θα γίνει ένας μεγιστάνας των επιχειρήσεων, ένας μπον βιβέρ, ένας άνθρωπος της απόλυτης εξουσίας. Ένας υπεράνθρωπος.

Ο μέγας και πολύς κόντες Διονύσιος Γιαννάτος, θα κατακτήσει τη Βενετία όπου θα τον ρίξει η μοίρα του, θα φτάσει στην κορυφή της επιτυχίας και θα ραγίσει τις καρδιές πολλών γυναικών. Ανάμεσά τους η Λουίζα, η Ορνέλα, η Χρύσα. Τρεις διαφορετικές γυναίκες, τρεις εντελώς διαφορετικές προσωπικότητες. Η μία απλοϊκή και δοτική, η άλλη προκλητική και φιλήδονη. Η τρίτη ευαίσθητη, εύθραυστη και ονειροπόλα.

Όλες θα τον λατρέψουν, αλλά δεν θα τον κερδίσει καμμία…

Γιατί η μόνη γυναίκα που είναι ριζωμένη στην καρδιά του, μία και μοναδική, αυτή που του στέρησε όλα όσα η ψυχή του λαχταρούσε, είναι η μάνα του. Μάνα και κατάρα στη ζωή του…

Ένα συγκινητικό, βαθύ μυθιστόρημα για την ανεκπλήρωτη Αγάπη, για τα ψυχικά τραύματα που αφήνει η έλλειψή της, για τον αγώνα του ανθρώπου να κερδίσει αυτό που δεν μπορεί να έχει.

Η Βενετία Πιτσιλαδή-Σούαρτ, συνθέτει ένα λογοτεχνικό ψυχογράφημα με μαεστρία, ευαισθησία, φιλοσοφική ματιά και ποιητικό στοχασμό, απογυμνώνει τις κρυμμένες ανθρώπινες αδυναμίες, τις αμαρτίες και τα πάθη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s