Βραβεία Giuseppe Sciacca 2019, στο Βατικανό

Η συγγραφέας Βενετία Chuard, με την ιδιότητα της εκπροσώπου της Ελβετίας στα διεθνή βραβεία Giuseppe Sciacca, παρευρέθηκε στο Βατικανό, στην τελετή απονομής των βραβείων για το 2019.

Στη λαμπρή τελετή υπό την παρουσία του Καρδιναλίου Leo Burke τιμήθηκαν και βραβεύθηκαν σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της Επιστήμης, της Έρευνας και του Πολιτισμού.

Για άλλη μία χρονιά η Ελλάδα έδωσε δυναμικά το παρών, καθώς βραβεύθηκε η αντιπρύτανης και καθηγήτρια του ΕΜΠ, Αντωνία Μοροπούλου, για τη μελέτη και την αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα. Η κα Μοροπούλου ήταν επιστημονικά και εκτελεστικά υπεύθυνη για το έργο… βάσει της ιστορικής κοινής απόφασης των τριών Χριστιανικών Κοινοτήτων φυλάκων του Πανάγιου Τάφου.

Την κυρία Μοροπούλου βράβευσε ο Dr Massimo Bolla, Πρόεδρος της Win the Bank (Ιταλία). Η κα Μοροπούλου υπογράμμισε ότι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η Ελλάδα βρίσκονται στη διεθνή πρωτοπορία της τεχνογνωσίας και της υψηλής τεχνολογίας. Επίσης, αναφέρθηκε στην “ιδιαίτερη και μοναδική” στιγμή που ανοίχθηκε ο Πανάγιος Τάφος, “Αισθανόμασταν ενώπιος ενωπίω. Αυτός ο Τάφος είναι ζωντανός, είναι ένα μνημείο που μιλάει με όλη την ανθρωπότητα”.

Το Απόλυτο Βραβείο Επιστήμης, απονεμήθηκε στον 14χρονο Αμερικανό Rishab Kumar Jain. Ο Rishab δημιούργησε έναν αλγόριθμο που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για τον ακριβή εντοπισμό των όγκων στο πάγκρεας και τη βελτίωση της θεραπείας του με ακτινοθεραπεία. Το βραβείο απονεμήθηκε από τον Επίτιμο Πρόεδρο των Βραβείων, Καρδινάλιο Leo Burke και φιλοτεχνήθηκε από τον Έλληνα Καλλιτέχνη Σάκη Χειλέλη.

Το Βραβείο στην επιστήμη της Αρχαιολογίας απονεμήθηκε στον Αμερικανό Αρχαιολόγο του National Geographic, Fredrik Hiebert, ο οποίος συμμετείχε στην αποκατάσταση του Τάφου του Ιησού, καταγράφοντας και παρουσιάζοντας σχετικό ντοκιμαντέρ για το National Geographic.

Το Βραβείο Cultura δόθηκε στον Γερμανό Καρδινάλιο Walter Brandmuller. Ο δίσκος και το δαχτυλίδι του Καρδιναλίου φιλοτεχνήθηκαν από τους κοσμηματοποιούς Γιώργο και Φώτη Πονηρό.

Βραβείο Αρχιτεκτονικής και Οικολογίας έλαβε ο φημισμένος Κινέζος Καθηγητής Arthur Huang, ιδρυτής της εταιρείας Miniwiz, που εξειδικεύεται στις εφαρμογές ανακύκλωσης απορριμμάτων.

Βραβείο Μαθηματικών έλαβε ο 11χρονος Alessandro Lachin.

Τα επιστημονικά Βραβεία έρευνας και καινοτομίας απονεμήθηκαν στον 27 ετών Αμερικανό Tyler Allen, για την έρευνα του σχετικά με τη μετάσταση του καρκίνου, στον 27χρονο Πολωνό Καθηγητή Ιατρικής Mateusz Holda για τις έρευνες του στην αρχιτεκτονική και ανατομία της καρδιάς, στη Γαλλίδα Αστροφυσικό Satya Gontcho A Gontcho που καινοτομεί στον χώρο της Αστροφυσικής και Αστρονομίας σε σχέση με τη σκοτεινή ενέργεια και στον 16χρονο Ιρλανδό ερευνητή Simon Meehan για τις έρευνές του για φυτικά αντιβιοτικά.

Το Βραβείο Business και Δημόσιες Σχέσεις απονεμήθηκε στον 22χρονο Νικόλαο Ολύμπιο, το Βραβείο Εθελοντισμού και Ανθρωπισμού στον Αμερικανό αστυνομικό George Chase Miller για τη διάσωση ενός 3χρονου αγοριού, ενώ το Βραβείο Μουσικής στη Ρωσίδα mezzo soprano Anna Konovalova.

Η Γενική Γραμματέας των Διεθνών Βραβείων Sciacca, Αρχαιολόγος Επικοινωνιολόγος Βίκυ Μπαφατάκη δήλωσε: «Η Ελληνική παρουσία τόσο σε οργανωτικό, επιστημονικό και διαπολιτισμικό επίπεδο, αποδεικνύει περίτρανα τη δυναμική της χώρας στο διεθνές γίγνεσθαι. Φέτος επισφραγίστηκε με τη βράβευση της Καθηγήτριας ΕΜΠ, Αντωνίας Μοροπούλου για την αποκατάσταση μνημείων».

Στην τελετή παρέστησαν αξιοσέβαστες παγκόσμιες προσωπικότητες και ανάμεσά τους ο Πρύτανης του ΕΜΠ Καθηγητής Ανδρέας Μπουντουβής, ο οποίος δήλωσε ότι νιώθει ευτυχής που παρίσταται σε μια τόσο ξεχωριστή εκδήλωση στο Βατικανό στην οποία βραβεύεται μια καταξιωμένη Ελληνίδα, με διεθνές κύρος η Αντωνία Μοροπούλου, Καθηγήτρια στο ΕΜΠ, η οποία συνέβαλε ενεργά στην αποκατάσταση και αναστήλωση του Ιερού Κουβουκλίου στον Πανάγιο Τάφο.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, Αρχιτέκτονας και μέλος του Ιδρύματος Sciacca, Αντώνης Γιαννικουρής ανέφερε: «Είναι μεγάλη τιμή που βρίσκομαι σήμερα στο Βατικανό, σε αυτή την μεγάλη γιορτή αριστείας και είναι ακόμη μεγαλύτερη η χαρά που βραβεύεται ένα σημαντικό τεχνικό έργο, η παρουσίαση του οποίου έγινε πρώτα στη Ρόδο, από το νησί των Ιπποτών στους Αγίους Τόπους της Ιερουσαλήμ. Ως Πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου αισθάνομαι ιδιαίτερα περήφανος για τη συνδρομή των Ελλήνων Μηχανικών σε ένα από τα σημαντικότερα έργα της ανθρωπότητας».

Στην απονομή παρέστη ο διεθνούς φήμης γυναικολόγος Κωνσταντίνος Πάντος, Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας, ο οποίος συνεχάρη τους βραβευθέντες νέους επιστήμονες στον χώρο των ιατρικών επιστημών, Kumar Jain, Simon Meechan, Mateusz Holda και Tyler Allen, τους δώρισε ένα σπάνιο βιβλίο για τον Ιπποκράτη και τους προσκάλεσε να επισκεφθούν την πατρίδα του Ιπποκράτη, την Κω. Ο κ. Πάντος υπογράμμισε ότι «ο Ιπποκράτης συνεχίζει να εμπνέει και να φωτίζει το δρόμο νέων επιστημόνων που τα επιτεύγματα τους παρά το νεαρό της ηλικίας τους μας εντυπωσιάζουν».

Ξεχωριστή και η παρουσία του ομογενειακού Μ.Μ.Ε της BCI MEDIA INC. Ο κ. Αναστάσιος Χατζηθεοφάνου και η Δημοσιογράφος/αντοποκρίτρια Lena Kyropoulos πρόβαλαν το Θεσμό των Βραβείων Giuseppe Siacca και στους ομογενείς του Καναδά.

Πηγή: politispress.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s