«Άγγελος Σικελιανός», στη συνάντηση Φεβρουαρίου 2018 του «Λογοτεχνικού Κύκλου Βιβλιόφιλων Γενεύης»

Στη συνάντηση Φεβρουαρίου του «Λογοτεχνικού Κύκλου Βιβλιόφιλων Γενεύης», η συζήτηση αφορούσε τον ποιητή Άγγελο Σικελιανό και το έργο του.

Η βιβλιόφιλη κα Λίτσα Μασαούτη, έκανε μία εξαιρετική μελέτη – ανάλυση – παρουσίαση του μεγάλου ποιητή, της ζωής και του έργου του, ενώ άλλα μέλη του Κύκλου διάβασαν ποιήματα του Σικελιανού και στο τέλος έγινε συζήτηση σχετικά με το θέμα της συνάντησης.

Ο Μενέλαος Λουντέμης στο βιβλίο του «Ο εξάγγελος» αναρωτιέται για τον Σικελιανό, «Ήταν θεός; Ήταν άνθρωπος; Πού να το ξέρεις… Δεν έκανε κανένα θάμα. Για άνθρωπος, ωστόσο, του ‘πεφτε κάπως λίγο. Δεν έκανε καμιάν ασκήμια. Ήταν Π ο ι η τ ή ς. Αυτό τα λέει όλα».

Ο Άγγελος Σικελιανός, που γεννήθηκε στη Λευκάδα στις 15 Μαρτίου 1884, έμελλε να αναγνωριστεί ως ένας από τους σημαντικότερους έλληνες ποιητές του 20ού αιώνα. Ο ίδιος ωστόσο πέθανε αποκαρδιωμένος στα 67 του χρόνια, στις 16 Ιουνίου του 1951, όταν αντί για το φάρμακό του ήπιε απολυμαντικό, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρότατα εγκαύματα το αναπνευστικό του σύστημα.

Η Ελλάδα είχε κι έχει πολλούς και ποιητές και στιχουργούς. Τέτοιον λειτουργό όμως δεν είχε άλλον. Γιατί ο Σικελιανός δεν έγραφε, χάραζε. Δεν ήρθε να μας ευφράνει. Ήρθε να χρησμοδοτήσει. Να μας φέρει ένα άγγελμα —πότε φριχτό και πότε χαρμόσυνο— μα πάντα άγγελμα.

Διαβάστε όλο το ενδιαφέρον άρθρο για τον ποιητή και το έργο, στο dimart.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s