«Το λίγο που τελειώνει» της Ιφιγένειας Θεοδώρου στην πρώτη συνάντηση του 2023

Η πρώτη συνάντηση του Ιανουαρίου 2023 του Λογοτεχνικού Κύκλου Βιβλιόφιλων είχε πολύ μεγάλη επιτυχία. Σε μια χαρούμενη και εορταστική ατμόσφαιρα υποδεχθήκαμε την  καλεσμένη μας φίλη και παλιά βιβλιόφιλη συγγραφέα  Ιφιγένεια Θεοδώρου η οποία μαζί με την Μαρίνα μας έκαναν μια εξαιρετική παρουσίαση του βιβλίου «Το λίγο που τελειώνει»
Ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση από τα μέλη μας και η συγγραφέας  υπέγραψε και αφιέρωσε στις φίλες τα βιβλία της.
Εν συνεχεία κόψαμε την βασιλόπιτα του Λογοτεχνικού Κύκλου και εορτάσαμε τα γενέθλια δυο μελών μας,
Οι τυχερές  που κέρδισαν το φλουρί ήταν δυο, η Αθηνά και η Μαρίκα

Η ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Παρακολούθησε σπουδές βιβλιοδεσίας τέχνης στη Σχολή Καλών Τεχνών “La Cambre στις Βρυξέλλες και σεµινάρια συντήρησης χαρτιού στη Σχολή Συντήρησης και Βιβλιοδεσίας στην Ασκόνα της Ελβετίας. Συµµετείχε σε οµαδικές εκθέσεις βιβλιοδεσίας τέχνης. Δίδαξε ελληνικά, ως εθελόντρια, στην Εθνική Σχολή της Βιέννης και στο Διεθνές Σχολείο Berlitz στη Βόννη και στην Κολωνία. Σύντροφος για πολλά χρόνια Έλληνα διπλωµάτη, έζησε σε χώρες της Ευρώπης και της Ασίας, µεταφέροντας στα βιβλία της τις εµπειρίες της. Το 1997 κυκλοφόρησε η συλλογή διηγηµάτων της Χρυσός, Λιβάνι και Σµύρνη από τις εκδόσεις Ίκαρος. Ακολούθησαν τα βιβλία Μελέκ θα πει άγγελος (Ελληνικά Γράµµατα, 2001· Εκδόσεις Πατάκη, 2015), που ήταν υποψήφιο για το βραβείο µυθιστορήµατος του περιοδικού Διαβάζω, Γλώσσα από µάρµαρο (Ελληνικά Γράµµατα, 2005· Διάπλαση, 2018), Η γεύση της ερήµου (Εκδόσεις Πατάκη, 2012), το οποίο µεταφράστηκε στα αραβικά και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Sefsafa του Καΐρου, και Το λίγο που τελειώνει (Εκδόσεις Πατάκη, 2021). Έχει µια κόρη και σήµερα ζει στην Αθήνα.

Πηγή: Εκδόσεις Πατάκη

Το λίγο που τελειώνει

Η Δέσποινα χάνει τον άντρα της έπειτα από σύντομη σοβαρή αρρώστια. Θα ταξιδέψει στο Πήλιο μαζί με τη Λιάνα και την Πέπη, φίλες της που της συμπαραστέκονται, για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματά του στο εξοχικό σπίτι που ήταν για χρόνια το ησυχαστήριό του. Οι τρεις τους καλούνται να διαχειριστούν την απουσία του Μάνου, αλλά και τις δικές τους απώλειες, παλιά ανεξόφλητα πένθη, καταχωνιασμένες μνήμες, μυστικά και ψέματα που ανατρέπουν τις ισορροπίες μεταξύ τους. Οι συζητήσεις και οι μύχιες σκέψεις τους, καθώς μοιράζονται σκηνές από το παρελθόν σαν ένα εσωτερικό ταξίδι ενάντια στον χρόνο, φωτίζουν αισθήματα και πράξεις, αναλογίζονται όσα έχουν χάσει, όσα δεν πρόφτασαν ή όσα απερίσκεπτα επέτρεψαν να φύγουν μέσα από τα χέρια τους.
Η Ιφιγένεια Θεοδώρου καταδύεται στα βαθύτερα συναισθήματα των ηρωίδων της κυνηγώντας το τέρας της απώλειας με μόνο εφόδιο τον έρωτα.
«Ο έρωτας ξεφτιλίζει τον θάνατο, με έρωτα τον ξεγελάς, η ηδονή σε τρέφει. . .» Για πόσο όμως;
Για «όσο κρατάει το προσωρινό, αυτό το λίγο που τελειώνει. . .». (Από την έκδοση)

Πηγή: Εκδόσεις Πατάκη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s