Την Δευτέρα 23 Μαΐου η συγγραφέας Βενετία Πιτσιλαδή ήταν καλεσμένη στην «Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών», της οποίας είναι μέλος, για να μιλήσει με θέμα το τελευταίο της βιβλίο «Ούτε μια μέρα παραπάνω», το οποίο αναφέρεται στην ενδοοικογενειακή κακοποίηση και βία.
Η αντιπρόεδρος της Εταιρείας κυρία Ελένη Κεκροπούλου, η οποία είναι και η εκδότρια της Βενετίας (εκδόσεις Ωκεανός), προλόγισε με το βιογραφικό της Βενετίας και ανέφερε το σημαντικό συγγραφικό αλλά και ανθρωπιστικό της έργο, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στην ομιλία της η Βενετία ανέφερε:
Είναι μεγάλη η χαρά και η συγκίνηση που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, σε αυτόν τον ιερό χώρο γεμάτο από έμπνευση και λογοτεχνικούς παλμούς. Μέσα σε αυτή την αίθουσα γεμάτη από βιβλία σημαντικών συγγραφέων τα οποία είναι τοποθετημένα στις αξιόλογες βιβλιοθήκες της εταιρείας. Είναι μεγάλη η τιμή που είμαι μέλος αυτής της Εθνικής Εταιρείας των Ελλήνων Λογοτεχνών, η οποία ιδρύθηκε το 1946, με την μεγάλη ιστορική κληρονομιά και όπου τα μέλη της υπήρξαν κολοσσιαίες και μυθικές πλέον μορφές των γραμμάτων και του πνεύματος, με αξιόλογους προέδρους όπως ο Κώστας Ουράνης ( 1948-1950), ο Στρατής Μυριβήλης (1950-1967) και πολλοί άλλοι.
Εν συνεχεία η Βενετία μίλησε για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό στην Ελβετία και ειδικά για τον Καποδίστρια, ο οποίος ήταν και ο εμπνευστής της Ελβετικής Ουδετερότητας, καθώς και επίτιμος δημότης της Γενεύης από το 1815.
Κατόπιν η Βενετία μίλησε για το τέταρτο μυθιστόρημα – ψυχογράφημα της το οποίο κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2021 με το πολύ επίκαιρο θέμα που είναι η συναισθηματική ή/και σεξουαλική κακοποίηση και βία, ο ρατσισμός και οι σχέσεις σκλάβου – αφέντη , τα ψυχικά τραύματα και εν τέλει η συναισθηματική ωριμότητα και ανθεκτικότητα. Ανέπτυξε επίσης τον τροπο με τον οποίο εμπνεύστηκε την γραφή αυτού του βιβλίου και ανέφερε ότι από φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης όταν σπούδαζε ψυχολογία , την απασχολούσε το θέμα της κακοποίησης. Έκανε δε τότε μια πανεπιστημιακή εργασία σε ένα ίδρυμα για κακοποιημένες γυναικες και τα παιδιά τους που λεγόταν Solidarité Femmes en Détresse. Υπάρχει και βιβλίο για τα 40 ans soutien aux femmes victimes de violence conjugale, στο οποίο υπάρχει και η μελέτη της Βενετίας γιατί ήταν τότε η πρώτη που έκανε σοβαρή έρευνα για τις κακοποιημένες γυναίκες , και η εργασία της , με το όνομα της το οποίο υπάρχει στα αρχεία τους σαν ιστορικό ντοκουμέντο. Στην Γενεύη μέχρι το 1970 η κακοποίηση των γυναικών θεωρείτο ως ιδιωτική υπόθεση που έπρεπε να λυθεί στην οικογένεια. Τον Ιανουάριο του 1977 ιδρύθηκε στη Γενεύη από την Geneviève Piret η οργάνωση Terre des Femmes et Solidarité Femmes en Détresse.
Εν συνεχεία η συγγραφέας ανέπτυξε το θέμα της έρευνας που έκανε για την κακοποίηση , διάβασε ποίημα και κείμενα από το βιβλίο της και ακολούθησε συζήτηση από τα αξιόλογα μέλη της Εθνικής Εταιρείας. Της ζήτησαν να μιλήσει για την διάσωση της ελληνικής γλώσσας στην Ελβετία, καθώς και για το Ελληνικό σχολείο, το οποίο και είναι ο πυλώνας στην διατήρηση και καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας και την μεταλαμπάδευση του ελληνικού πνεύματος. Η Βενετία μίλησε λεπτομερώς για το ελληνικό σχολείο και το σημαντικό του έργο το οποίο η ίδια υποστηρίζει και θεωρεί απαραίτητο για την ύπαρξη του ελληνισμού στο εξωτερικό γιατί, όπως ανέφερ, τα παιδιά και τα εγγόνια μας πρέπει να συνεχίσουν να είναι Έλληνες. Τα μέλη της Εταιρείας εντυπωσιάστηκαν από το γεγονός ότι στο σχολείο φοιτούν 250 μαθητές και απασχολούνται 11 εκπαιδευτικοί!
Η λογοτεχνική βραδιά έκλεισε με ένα μικρό κέρασμα από την συγγραφέα στους φίλους συγγραφείς της εταιρίας, οι οποίο της ζήτησαν την υπόσχεση να τους κάνει σύντομα μια καινούργια ομιλία πάνω σε κοινωνικό και ψυχολογικό θέμα