«Ο Συμβολαιογράφος», του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή, στη συνάντηση Φεβρουαρίου 2021, του «Λογοτεχνικού Κύκλου Βιβλιόφιλων Γενεύης»

Η συνάντηση Φεβρουαρίου του Λογοτεχνικού Κύκλου Βιβλιόφιλων Γενεύης, λόγω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, πραγματοποιήθηκε εξ αποστάσεως μέσω ίντερνετ. Το μυθιστόρημα που φιλοξενήθηκε ήταν «Ο Συμβολαιογράφος», του σημαντικού άνδρα και συγγραφέα Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή.

Η βιβλιόφιλη Λίτσα Μασαούτη  έκανε μια εξαιρετική παρουσίαση, μελέτη και ανάλυση πανεπιστημιακού επιπέδου της ζωής και του έργου του συγγραφέα. Η συνάντηση έκλεισε με ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ των μελών του Κύκλου.

Ο Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής (27 Δεκεμβρίου 1809 – 16 Ιανουαρίου 1892) ήταν φαναριώτης λόγιος, ρομαντικός ποιητής της Α’ Αθηναϊκής Σχολής, πεζογράφος, καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πολιτικός και διπλωμάτης. Υπήρξε ευρυμαθής λόγιος με πολλά ενδιαφέροντα. Το οικογενειακό του περιβάλλον ήταν περιβάλλον λογίων: αδερφός της μητέρας του ήταν ο Ιάκωβος Ρίζος Νερουλός και ξαδέρφια του οι λογοτέχνες Αλέξανδρος και Παναγιώτης Σούτσος. Στην αυλή του ηγεμόνα Αλέξανδρου Σούτσου στο Βουκουρέστι, όπου έζησε από το 1813 ως το 1821 ήρθε σε επαφή με την ευρωπαϊκή λογοτεχνία. Στο Μόναχο είχε παρακολουθήσει μαθήματα του Σέλλινγκ και μιλούσε άπταιστα 2-3 ξένες γλώσσες.

«Ο Συμβολαιογράφος» είναι γραμμένος στην καθαρεύουσα και χρησιμοποιεί πάμπολλες λέξεις από την κεφαλλονίτικη και την επτανησιακή διάλεκτο, οι οποίες έχουν κυρίως ιταλική προέλευση. Το βιβλίο, πέρα από τη λογοτεχνική του αξία, αποτελεί ίσως μία καλή εισαγωγή στην καθαρεύουσα κυρίως γιατί είναι μικρό και δεν κουράζει, τα νοήματα και η πλοκή είναι ξεκάθαρα ενώ οι κύριοι χαρακτήρες είναι λίγοι. Το μυστήριο και η αγωνία βοηθούν ώστε ο αναγνώστης να κρατηθεί κοντά στο βιβλίο και να μην απομακρυνθεί εξαιτίας της γλώσσας και των διαλεκτικών στοιχείων.

Σε δώδεκα μικρά και κοφτά κεφάλαια, τύπου νουάρ, παρακολουθούμε το χρονικό μίας δολοφονίας ενός πλούσιου γέροντα και την αναζήτηση του δολοφόνου ανάμεσα στους κληρονόμους, με κύριο άξονα τις δράσεις ενός παράξενου συμβολαιογράφου, του σιορ Τάπα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s