«Γαλήνη» του Ηλία Βενέζη, στη συνάντηση Οκτωβρίου 2020, του «Λογοτεχνικού Κύκλου Βιβλιόφιλων Γενεύης»

Η συνάντηση Οκτωβρίου 2020 του «Λογοτεχνικού Κύκλου Βιβλιόφιλων Γενεύης», μετά από επτάμηνη αναβολή των συναντήσεων λόγω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, φιλοξένησε το μυθιστόρημα του Ηλία Βενέζη, «Γαλήνη».

Στη μεγάλη αίθουσα της Paroisse de Malagnou συγκεντρώθηκαν τα Μέλη του Κύκλου τηρώντας αυστηρά τα υγειονομικά μέτρα, τις αποστάσεις με μάσκες και απολυμαντικά χεριών.

Η υπεύθυνη του Κύκλου Βενετία Chuard υποδέχθηκε τα μέλη και ευχήθηκε για καλή αρχή των συναντήσεων και παρουσιάσεων βιβλίων. Προέτρεψε δε τις βιβλιόφιλες, να είναι προσεκτικές και να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας.

Η κα Γρηγορία Αντωναράκη έκανε μια εξαιρετική παρουσίαση – ανάλυση του θέματος της συνάντησης, του βιβλίου του Ηλία Βενέζη, «Γαλήνη», και στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των μελών.

Ο Ηλίας Βενέζης (πραγματικό όνομα: Ηλίας Μέλλος, Αϊβαλί, 4 Μαρτίου 1904 – Αθήνα, 3 Αυγούστου 1973) ήταν Έλληνας λογοτέχνης, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Έγινε γνωστός με τα μυθιστορήματά του «Το νούμερο 31328» και «Γαλήνη». Στη διάρκεια της πολύχρονης παρουσίας του στα γράμματα, ασχολήθηκε με όλες σχεδόν τις μορφές γραπτού λόγου.

Δημοσίευσε και εξέδωσε μυθιστορήματα, διηγήματα, μελέτες, χρονογραφήματα, βιογραφίες, οδοιπορικά, ταξιδιωτικές εντυπώσεις και έγραψε και το θεατρικό έργο «Μπλοκ C». Επίσης, υπήρξε γραμματέας και διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού θεάτρου την περίοδο 1950-1952 καθώς και πρόεδρος της καλλιτεχνικής επιτροπής του από το 1964 έως το 1967, συνεργάτης του ΕΙΡ (Εθνικού ιδρύματος Ραδιοφωνίας) από το 1954 έως το 1966 αλλά και πρόεδρος του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης από το 1963 έως το 1966.

Στη «Γαλήνη» ο Βενέζης αφηγείται την ιστορία μιας ομάδας προσφύγων από τη Μικρασία, που έρχονται να εγκατασταθούν, το 1923, στην έρημη τότε γη της Αναβύσσου. Από την ομαδική απόγνωση ξεχωρίζουν σιγά σιγά τα πρόσωπα, το πάθος για τη ζωή που πρέπει να συνεχιστεί, τα όνειρα που ριζώνουν για να χτυπηθούν και πάλι από τη μοίρα, η αναζήτηση της λύτρωσης και της γαλήνης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s