«Διηγήματα», του Ζαχαρία Παπαντωνίου, στη συνάντηση Φεβρουαρίου 2019 του «Λογοτεχνικού Κύκλου Βιβλιόφιλων Γενεύης»

Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Φεβρουαρίου του «Λογοτεχνικού Κύκλου Βιβλιόφιλων Γενεύης» με θέμα τα «Διηγήματα» του Ζαχαρία Παπαντωνίου.

Η βιβλιόφιλη και μέλος του Κύκλου, κα Λίτσα Μασαούτη, έκανε μια εξαιρετική παρουσίαση του βιβλίου την οποία ακολούθησε απαγγελία ποιημάτων από τα μέλη του Κύκλου.

Καλεσμένος σε αυτή τη συνάντηση ήταν ο κος Γιώργος Σταγκάκης, σκηνοθέτης, ηθοποιός και ιδρυτής της Θεατρικής Ομάδας στην Γενεύη ο οποίος και απήγγειλε ποιήματα του Παπαντωνίου.

Ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου ήταν Έλληνας λογοτέχνης, ποιητής, διηγηματογράφος, δημοσιογράφος, κριτικός τέχνης και ακαδημαϊκός, υποστηρικτής της δημοτικής γλώσσας στο γλωσσικό ζήτημα. Τα έργα του διαμόρφωσαν γενεές καθώς, εκτός των άλλων, χρησιμοποιούνταν ως εκπαιδευτικό υλικό στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ένα ενδιαφέρον και περιεκτικό βιογραφικό για τον λογοτέχνη θα βρούμε στην ελληνική Βικιπαίδεια.

«Ο Παπαντωνίου γράφοντας τα διηγήματά του, δεν εθεώρησεν αρκετό να μας δώσει μερικές ιστορίες ανθρώπων ή μερικούς πίνακες ζωής. Θέλησε να σκοπεύσει ψηλότερα και μακρύτερα […]. Έπειτα, ας μη λησμονούμε, πως ο Παπαντωνίου δεν έχει ξεμάθει τη σημασία της διασκεδαστικής τέχνης. Δεν του αρκεί να συγκινήσει, μονότροπα, και μονοκόμματα, τον αναγνώστη του. Θέλει και να τον διασκεδάσει κάπως. […] Η συγκίνηση μας προσφέρεται διακριτικά, σε σταλαγμούς. Θαυμάζουμε το ύφος, θαυμάζουμε το πνεύμα, δεν παθαινόμαστε. Είναι ένας καλαίσθητος, ένας εκλεκτικός, κ’ ένας δάσκαλος του έντεχνου λόγου. Ένας αληθινός δάσκαλος επιτέλους!», γράφει ο Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος στην εισαγωγή του έργου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s