«Το ταξίδι μου», του Γιάννη Ψυχάρη, στη συνάντηση Δεκεμβρίου 2018 του «Λογοτεχνικού Κύκλου Βιβλιόφιλων Γενεύης»

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Δεκεμβρίου του «Λογοτεχνικού Κύκλου Βιβλιόφιλων Γενεύης», με θέμα το πεζογράφημα του Γιάννη Ψυχάρη«Το ταξίδι μου».

Ένα έργο που εμπνεύστηκε ο συγγραφέας το 1866 σε ταξίδι του στην Ελλάδα και το οποίο ήταν το πρώτο που γράφτηκε με όλους τους κανόνες της νεοελληνικής γραμματικής.

Η βιβλιόφιλη Μαρία Καμπανιόλο μας έκανε μια εξαιρετική ανάλυση μελέτη του βιβλίου καθώς καθώς και αναφορά στην εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας η οποία είναι ζωντανή και εξελίσσεται.

Ακολούθησε συζήτηση με τα Μέλη του Κύκλου.

Ο Γιάννης Ψυχάρης (15 Μαΐου 1854 – 29 Σεπτεμβρίου 1929) ήταν Έλληνας γλωσσολόγος και λογοτέχνης, καθηγητής της ελληνικής γλώσσας στο Παρίσι, γνωστός για τον ρόλο του στο κίνημα του δημοτικισμού και τον αγώνα του για την καθιέρωση της δημοτικής σε επίσημη γλώσσα του ελληνικού κράτους. Σημαντικότατο έργο του το πεζογράφημα «Το ταξίδι μου», γραμμένο με ιδιαίτερη προσοχή με τους μέχρι τότε αδημοσίευτους κανόνες της δημοτικής γλώσσας, το οποίο έλαβε ευρύτατη δημοσιότητα, αλλά και αρνητική κριτική από τους υποστηρικτές της καθαρεύουσας.

Διαβάστε περισσότερα στη Wikipedia.

O Νίκος Σαραντάκος επιμελήθηκε το έργο προσαρμόζοντάς το στη σημερινή γραμματική και το πλήρες κείμενο είναι διαθέσιμο στο ιστολόγιό του.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s