«Λίγες και μία νύχτες», του Ισίδωρου Ζουργού, στη συνάντηση Ιανουαρίου 2018 του «Λογοτεχνικού Κύκλου Βιβλιόφιλων Γενεύης»

Στη συνάντηση Ιανουαρίου του «Λογοτεχνικού Κύκλου Βιβλιόφιλων Γενεύης», η συζήτηση αφορούσε το μυθιστόρημα του Ισίδωρου Ζουργού, «Λίγες και μία νύχτες», από τις εκδόσεις Πατάκη. Ένα έργο που απασχόλησε ιδιαίτερα το αναγνωστικό κοινό μετά την καθολική αποδοχή του προηγούμενου βιβλίου του, «Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο».

Ο Ισίδωρος Ζουργός είναι δάσκαλος στη Θεσσαλονίκη όπου και γεννήθηκε το 1964. Κείμενά του, ποίηση και πεζογραφία, κριτικές, έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα περιοδικά. Έχει επίσης ασχοληθεί με θέματα διδασκαλίας της λογοτεχνίας στο δημοτικό σχολείο και ιστορίας της εκπαίδευσης.

Την παρουσίαση έκαναν οι βιβλιόφιλες Ρέα Πουρνάρα και Γιάννα Megevant ενώ ακολούθησε συζήτηση με τα Μέλη του Κύκλου.

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε:

Την άνοιξη του 1909, ο έκπτωτος σουλτάνος Αβδούλ Χαμίτ ο Β’ εξορίζεται στη Θεσσαλονίκη και μένει έγκλειστος σε μια εντυπωσιακή έπαυλη. Εκεί, σύμφωνα με το μυθιστόρημα, θα διηγείται για λίγες νύχτες σ’ ένα μικρό κορίτσι τη ζωή του. Ένα εντεκάχρονο όμως αγόρι κρυφακούει…

Εβδομήντα χρόνια μετά, θα υπάρχει ακόμη μια νύχτα, μάλλον μια ζωή ολόκληρη σε μία μόνο νύχτα. Άλλωστε στον 20ό αιώνα αργούσε συχνά να ξημερώσει.

Το «Λίγες και μία νύχτες», με άξονα την ερωτική ιστορία που φωλιάζει στην καρδιά της αφήγησης, εξιστορεί μια περιπέτεια για το κυνήγι του πλούτου και την αναζήτηση της ευτυχίας.

Το βιβλίο αναπλάθει μια μαγευτική συνοικία έξω από τα τείχη της Θεσσαλονίκης, αυτή των Εξοχών, που έσβησε για πάντα. Είναι ακόμη μια γραφή για τα σπίτια, φτωχικά και πλούσια, για το μέσα και το έξω τους, για τους τοίχους και τα έπιπλα όπου υφαίνονται οι ανάσες ζώντων και τεθνεώτων.

Το «Λίγες και μία νύχτες» εμπεριέχει ακόμη κατά κάποιον τρόπο τον σχολιασμό του, διερωτάται πίσω από την κουίντα για τα άγονα χωράφια της γραφής, τα εργαστήριά της, τις αστοχίες και τα πάθη της, είναι με άλλα λόγια το κοίταγμα του ίδιου του μυθιστορήματος στον καθρέφτη.

Πέρα όμως και πάνω απ’ όλα είναι ένα βιβλίο για την ανήκεστο βλάβη της ύπαρξης, αυτήν που προκάλεσε ο πιο δημεγέρτης αιώνας, ο εικοστός.

«Λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης» το έργο με το οποίο συνεχίζεται η «αναδίφηση πτυχών της ζωής της πόλης τον εικοστό αιώνα (π.χ. Σοφία Νικολαΐδου, Θωμάς Κοροβίνης, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Βασίλης Τσιράκης κ.ά. ), μέσα από μυθιστορήματα όπου η μυθοπλασία συναντά την Ιστορία, όπου παράλληλα με την όποια μικροϊστορία των μυθιστορηματικών ηρώων παρακολουθούμε, ως αναγνώστες, να εξελίσσεται η κύρια Ιστορία», όπως χαρακτηριστικά γράφει ο Χρήστος Δανιήλ στην κριτική του στον ηλεκτρονικό αναγνώστη.

Με την ευκαιρία της συγκέντρωσης του Κύκλου τον πρώτο μήνα του χρόνου, πραγματοποιήθηκε και η κοπή της πίτας με το φλουρί να το κερδίζει η βιβλιόφιλη Μαρίκα Βλαστού στην οποία ευχόμαστε να έχει μια τυχερή χρονιά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s