«Η Τιμή και το Χρήμα», του Κωνσταντίνου Θεοτόκη, στη συνάντηση Δεκεμβρίου 2017 του «Λογοτεχνικού Κύκλου Βιβλιόφιλων Γενεύης»

Στη συνάντηση Δεκεμβρίου του «Λογοτεχνικού Κύκλου Βιβλιόφιλων Γενεύης», το θέμα ήταν η νουβέλα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη, «Η Τιμή και το Χρήμα» την οποία παρουσίασε το μέλος του Κύκλου, βιβλιόφιλη κα Μαρία Campagnolo, με μια υψηλού επιπέδου προσέγγιση του βιβλίου αλλά και του έργου του συγγραφέα, συνολικά.

Η «Η Τιμή και το Χρήμα» πρωτοδημοσιεύτηκε σε συνέχειες στο περιοδικό Νουμάς το 1914.

Ένα έργο που γράφτηκε στα Επτάνησα το 1914, σε ένα επαρχιακό περιβάλλον καθόλου ειδυλλιακό το οποίο ο συγγραφέας μετέφερε στο έργο του. Μία κοινωνία κλειστή και καθυστερημένη, εγκλωβισμένη σε αδιέξοδα και παράλογες ηθικές προκαταλήψεις η οποία ασφυκτιούσε κάτω από το αίσθημα της ντροπής, γνώριζε καλά το συμφέρον και τη συναλλαγή, καταδυναστευόταν από το θεσμό της προίκας, το λαθρεμπόριο και το ρουσφέτι.

Με όλα αυτά συγκρούεται ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης βάζοντας τους ήρωές του να αντιμετωπίζουν διλήμματα, να αμφισβητούν τις παραδεδομένες αξίες και βρίσκουν κάποιες στιγμές τη δύναμη να κάνουν υπερβάσεις, με αποκορύφωμα τη Ρήνη, την ηρωίδα της νουβέλας, να αρνιέται το γάμο για να μεγαλώσει μόνη της το παιδί της, η υπέρτατη υπέρβαση της κοινωνίας της εποχής!

Μετά την παρουσίαση του βιβλίου ακολούθησε συζήτηση με τα Μέλη του Κύκλου και ο εορτασμός της Ελβετικής γιορτής Escalade, της επετείου της ήττας των στρατευμάτων του Charles Emmanuel I, Δούκα του Savoy, τα οποία επιτέθηκαν ξαφνικά το Δεκέμβριο τους 1602. Η βραδιά έκλεισε με το σπάσιμο της σοκολατένιας Marmite.

Η τιμή της Αγάπης. Δήμητρα Γαλάνη. Μουσική: Ελένη Καραΐνδρου Στίχοι: Τώνια Μαρκετάκη. Από την ομώνυμη ταινία της κας Μαρκετάκη, που στηρίχτηκε στο διήγημα του Ντίνου Θεοτόκη: Η τιμή και το χρήμα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s