«ΓΚΙΑΚ», του Δημοσθένη Παπαμάρκου, στη συνάντηση Νοεμβρίου 2017 του «Λογοτεχνικού Κύκλου Βιβλιόφιλων Γενεύης»

Στη συνάντηση Νοεμβρίου του «Λογοτεχνικού Κύκλου Βιβλιόφιλων Γενεύης», το θέμα ήταν η συλλογή διηγημάτων «ΓΚΙΑΚ», του Δημοσθένη Παπαμάρκου.

Την παρουσίαση έκανε το μέλος του Κύκλου, βιβλιόφιλη κα Ιλεάνα Arditi, η οποία παρουσίασε τον συγγραφέα και το έργο του με μία εμπεριστατωμένη λογοτεχνική ανάλυση του βιβλίου του. Στο τέλος της παρουσίασης ακολούθησε συζήτηση με την συμμετοχή των μελών του Κύκλου.

Το «ΓΚΙΑΚ» από τις εκδόσεις Αντίποδες ήταν η εκδοτική έκπληξη του 2014, αποσπώντας τη μέγιστη διάκριση των Λογοτεχνικών Βραβείων του περιοδικού ο Αναγνώστης και το Βραβείο του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών.

Το γλωσσικό αρβανίτικο ιδίωμα, το θέμα αλλά και η περιγραφή γεγονότων από τη μικρασιατική εκστρατεία με τρόπο που ανατρέπει (εθνικά) στερεότυπα, έκαναν το αναγνωστικό κοινό να στραφεί προς αυτό το βιβλίο το οποίο συζητήθηκε έκτοτε σε πολλές εκδηλώσεις (Ανοιχτή συζήτηση με τον Δημοσθένη Παπαμάρκο στο βιβλιοπωλείο «Επί Λέξει») και καταξίωσε το νεαρό συγγραφέα, διδάκτορα Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Επιτρέψτε μου να ισχυριστώ ότι είναι από τα λίγα βιβλία που τόσο γρήγορα έγινε κλασικό!

Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο:

Οι ήρωες αυτών των διηγημάτων, στρατιώτες που πολέμησαν στη μικρασιατική εκστρατεία, έρχονται αντιμέτωποι με τους ρόλους που τους επιβάλλουν οι παραδοσιακοί κανόνες και το βίωμα του πολέμου. Συγκρούονται, υποτάσσονται, ζουν εν κρυπτώ ή φεύγουν.

Το γκιακ είναι το αίμα, ο συγγενικός δεσμός και ο νόμος του αίματος που σκιάζει τις ζωές τους. Με έναν τραχύ προφορικό λόγο, οι ιστορίες τους αφηγούνται την απώλεια προσανατολισμού, την αδυναμία τους να συμβιβάσουν τους κώδικες της παράδοσης με τα συναισθήματα και τη συνείδησή τους.

Ο Δημοσθένης Παπαμάρκου γεννήθηκε στη Μαλεσίνα Λοκρίδας το 1983. Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα «Η αδελφότητα του πυριτίου», Αρμός 1998 (Βραβείο Νεανικός Ικαρομένιππος), «Ο τέταρτος ιππότης», Κέδρος 2001 και τις συλλογές διηγημάτων «ΜεταΠοίηση», Κέδρος 2012 και «Γκιακ», Αντίποδες, 2014 (Βραβείο Ιδρύματος Πέτρου Χάρη Ακαδημίας Αθηνών και Βραβείο Διηγήματος/Νουβέλας περιοδικού http://www.oanagnostis.gr, 2015). Είναι υποψήφιος διδάκτορας Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Τον Μάρτιο του 2015 ήταν προσκεκλημένος συγγραφέας στην εκπομπή της ΝΕΡΙΤ, «Βιβλία στο κουτί», με αφορμή την επιτυχία του βιβλίου του «Γκιακ». Διηγήματα και ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά (ανθολογία «Austerity Measures», Penguin, 2016), στα γαλλικά και στα ρωσικά.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s