Η συνάντηση Απριλίου 2017, του «Λογοτεχνικού Κύκλου Βιβλιόφιλων Γενεύης»

Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση Απριλίου του «Λογοτεχνικού Κύκλου Βιβλιόφιλων Γενεύης», με καλεσμένο, για δεύτερη φορά, το συγγραφέα Γιάννη Καλπούζο.

Τον συγγραφέα και το έργο του παρουσίασε η υπεύθυνη του Κύκλου, συγγραφέας Βενετία Πιτσιλαδή Chuard. Ο συγγραφέας πραγματοποίησε μια ξεχωριστή παρουσίαση του μυθιστορήματός του, «σέρρα», ακολούθησε συζήτηση – ανάλυση του έργου και υποβλήθηκαν ερωτήσεις από τα Μέλη του Κύκλου.

Ο Γιάννης Καλπούζος έχει να επιδείξει σπουδαίο λογοτεχνικό έργο, είναι περιγραφικός όσον αφορά στους χαρακτήρες του και τις εποχές των ιστορικών μυθιστορημάτων του. Λόγω και της ευαισθησίας του ως άνθρωπος, καταφέρνει να συγκινεί με το έργο του, πεζογραφία και ποίηση. Στίχοι του έχουν μελοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία.

Έκδηλη ήταν η ικανοποίηση των μελών του Κύκλου από την παρουσίαση και το βιβλίο «σέρρα», το οποίο έλαβε εξαιρετικές κριτικές από κοινό και κριτικούς (Bookia, ο αναγνώστης) και συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα εκδοτικά γεγονότα της χρονιάς που μας πέρασε.

Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Ενόψει του εκτοπισμού των Αρμενίων απ’ την Τραπεζούντα τον Ιούνιο του 1915, ένα κορίτσι που μοιάζει να το ζωγράφισε ο ίδιος ο Θεός καταφεύγει στο σπίτι ενός αγνώστου. Στην Ορντού, ένα άλλο κορίτσι εύπορης ελληνικής οικογένειας ετοιμάζεται για τον γάμο της και πασχίζει να οραματιστεί το μέλλον μ’ έναν άντρα τον οποίο ελάχιστα γνωρίζει.

Ο χαρισματικός, θρήσκος και θεματοφύλακας των ηθών της εποχής Γαληνός Φιλονίδης διχάζεται ανάμεσα σε δυο γυναίκες· δοκιμάζεται εμπρός στις ιδέες του· έρχεται αντιμέτωπος με την αγριότητα και το μίσος· συντρίβεται και θέτει ως στόχο ζωής να εκδικηθεί εκείνον που του προκάλεσε τον μέγα πόνο.

Στο παρασκήνιο της μυθοπλασίας ιχνογραφείται ο Πόντος μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών· η ομογενοποίηση των φυλών με συνδετικό κρίκο μα και άλλοθι τη θρησκεία· ο φόβος, η μισαλλοδοξία και ο εθνικισμός που ενσπείρουν οι Νεότουρκοι και στη συνέχεια οι Κεμαλιστές· η καθημερινή ζωή στα πρώτα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης· οι διώξεις των Ελλήνων επί Στάλιν· τα στρατόπεδα εργασίας στη Σιβηρία και οι στέπες του Καζακστάν με αφόρητους καύσωνες το καλοκαίρι και σφοδρό ψύχος τον χειμώνα· οι πόθοι, τα πάθη και τα δεινά των Ποντίων.

Κι όλα, μέσα από το πολυσχιδές ταξίδι που γράφει η ζωή και το ταξίδι που γράφεται για τη ζωή, να φαντάζουν φλόγες και κινήσεις του ποντιακού χορού σέρρα, του χορού της φωτιάς.

Ο Γιάννης Καλπούζος γεννήθηκε το 1960 στο χωριό Μελάτες της Άρτας, ενώ από το 1983 ζει στην Αθήνα. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί τα εξής έργα του:

Έχει γράψει και τους στίχους στο παιδικό θεατρικό έργο «Τρυφεράκανθος» της Ελένης Πριοβόλου, καθώς και τους στίχους 80 τραγουδιών μεταξύ των οποίων τα: «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου» που ερμήνευσε η Γλυκερία, «Δέκα μάγισσες» με τον Γιάννη Σαββιδάκη, «Να ‘σουν θάλασσα» με τη Νατάσα Θεοδωρίδου, «Τι μου ‘χει φταίξει τι μου ‘χει λείψει» με την Ελένη Πέτα, «Γιατί πολύ σ’ αγάπησα» με τον Ορφέα Περίδη, το οποίο ερμήνευσε και ο Σωκράτης Μάλαμας και ο Μανώλης Λιδάκης, και άλλα πολλά γνωστά τραγούδια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s