«Καζαντζάκης – Ζορμπάς: Μια αληθινή φιλία», του Γιώργου Στασινάκη, στον Ιανό

Η συγγραφέας κα Βενετία Πιτσιλαδή Chuard συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου «Καζαντζάκης – Ζορμπάς: Μια αληθινή φιλία» στον Ιανό, του συγγραφέα Γιώργου Στασινάκη, από τις εκδόσεις Καστανιώτης.

Η κα Πιτσιλαδή Chuard εξέφρασε την χαρά και το ενδιαφέρον με το οποίο παρακολούθησε την παρουσίαση του βιβλίου τού «φίλου», όπως τον χαρακτήρισε, Γιώργου Στασινάκη, ο οποίος ζει και δραστηριοποιείται στη Γενεύη, και με την ιδιότητα του προέδρου του «Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη», στην ίδια πόλη όπου ζει και η ίδια, εκεί όπου και οι δύο μοιράζονται το κοινό τους ενδιαφέρον για τις τέχνες, τη λογοτεχνία και τον ελληνισμό της διασποράς. Η συγγραφέας εξήρε τις δράσεις του Συλλόγου, μέλος του οποίου είναι και η ίδια, τις εκδηλώσεις που διοργανώνει για το έργο και τη ζωή του μεγάλου μας διανοούμενου.

Για το βιβλίο και το συγγραφέα μίλησαν, ο Θανάσης Αγαθός, επίκουρος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και η Νίκη Σταύρου, Διευθύντρια των Εκδόσεων Καζαντζάκη και κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων του μεγάλου κρητικού λογοτέχνη. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο διάσημος σκηνοθέτης Γιάννης  Σμαραγδής, ο οποίος πρόσφατα ολοκλήρωσε τα γυρίσματα της κινηματογραφικής ταινίας βασισμένης στη ζωή του Νίκου Καζαντζάκη.

Το κοινό έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το βιβλίο και συμμετείχε έντονα στη συζήτηση με το συγγραφέα Γιώργο Στασινάκη ο οποίος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1941 και φοίτησε στο Γαλλικό Κολλέγιο Δελασάλ «Άγιος Παύλος» στον Πειραιά. Σπούδασε στο Μπορντό της Γαλλίας  Πολιτικές Επιστήμες, Νομικά και Δημόσιο Δίκαιο. Μετά τις σπουδές του εγκαταστάθηκε στη Γενεύη της Ελβετίας, όπου εργάστηκε αρχικά ως βοηθός Αντιπροσώπου της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, στη συνέχεια ως βοηθός Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης και τέλος ως ανώτερο διοικητικό και νομικό στέλεχος του CERN (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών) μέχρι τον Δεκέμβριο του 2005, οπότε συνταξιοδοτήθηκε. Έχει λάβει έως σήμερα τρεις σημαντικές τιμητικές διακρίσεις: Ιππότης του Εθνικού Τάγματος Αξίας (1996) από τη Γαλλική Δημοκρατία, Πρεσβευτής Ελληνισμού (2008) από την Ελληνική Πολιτεία και Επίτιμος Δημότης (2007) του Δήμου «Νίκος Καζαντζάκης».

Εκτός από την ιδιότητα του ιδρυτή και προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ), κατέχει επίσης τη θέση του αρχισυντάκτη της ετήσιας επιθεώρησης Le Regard crétois και του ενημερωτικού δελτίου Synthesis, που αποτελούν εκδόσεις της ΔΕΦΝΚ. Είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Γαλλόφωνου Τύπου και ένας από τους σημαντικούς δωρητές του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη στη Μυρτιά της Κρήτης.

Έχει δώσει πολλές διαλέξεις και έχει ταξιδέψει με δικά του έξοδα σε ενενήντα έξι χώρες για τη διάδοση του έργου και της σκέψης του Καζαντζάκη σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s