O Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στη Γενεύη

Στη διάλεξη του Ελληνοελβετικού Συλλόγου Ιωάννη-Γαβριήλ Εϋνάρδου (L’association Greco-Suisse Jean-Gabriel Eynard), με θέμα «Η Ακτινοβολία της Κωνσταντινουπόλεως στους Σλάβους των Βαλκανίων και στους Ρώσους», παραβρέθηκε ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Η Πρέσβης της Ελλάδος στην Βέρνη, κα Χαρά Σκολαρίκου, καλωσόρισε τον Παναγιότατο, τους επισήμους και τα μέλη του Συλλόγου ενώ ο Πρόεδρος του Συλλόγου, κος Παναγιώτης Πουρνάρας, υποδέχτηκε θερμά τους εκλεκτούς καλεσμένους καθώς και τα Μέλη του Συλλόγου δίνοντας στη συνέχεια το λόγο στον κεντρικό ομιλητή, αξιόλογο Καθηγητή Ιστορικό κο Κώστα Σταματόπουλο, ο οποίος ανέπτυξε το πολύ ενδιαφέρον θέμα στα γαλλικά και ακολούθησαν ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους.

Το Σύλλογο τίμησαν επίσης με την παρουσία τους, ο  Γενικός Πρόξενος Ελλάδος στην Γενεύη, κος Άγγελος  Υψηλάντης, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λαμψάκου, κ. Μακάριος, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ελβετίας, κ. Ιερεμίας, η σύζυγος του προέδρου του Συλλόγου, κα Ρέα Πουρνάρα, η πρόεδρος του «Συλλόγου Ελληνίδων Κυριών Γενεύης», κα Έφη Θεοχαροπούλου και η συγγραφέας κα Βενετία Πιτσιλαδή-Chuard.

Ήταν μεγάλη η τιμή και η χαρά για τα Μέλη του Συλλόγου να παρακολουθήσουν αυτή την εξαιρετική ομιλία καθώς και να συνομιλήσουν με τις εξέχουσες προσωπικότητες και τον Αγιότατο Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ο Παναγιότατος, κατά κόσμον Δημήτριος Αρχοντώνης, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ίμβρο, σπούδασε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, από την οποία αποφοίτησε αριστούχος το 1961 και συνέχισε στις μεταπτυχιακές σπουδές του, στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών Ρώμης, στο Οικουμενικό Ινστιτούτο Bossey της Ελβετίας και στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, ενώ έλαβε το διδακτορικό του στο κανονικό δίκαιο από το Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο Ρώμης.

Οι ποικίλες και σε βάθος σπουδές του, του παρέχουν τον τίτλο του επίτιμου Διδάκτωρ σε πολλά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, σε έδρες Θεολογίας, Φιλοσοφίας, Περιβάλλοντος, Πολυτεχνικές, Νομικής, Αρχαιολογίας κ.ά.

Με την ιδιότητά του Πατριάρχη επιζητεί τη λύση των προβλημάτων των Ελλήνων της Πόλης και επιδιώκει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης η οποία διέκοψε τη λειτουργία της από το 1971 με απόφαση των τουρκικών αρχών. Μεγάλη σημασία επίσης δίνει στο διάλογο με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και τα άλλα δόγματα, προσπερνώντας τα εμπόδια που παρουσιάζονται.

Αναλυτικά για τον Παναγιότατο, τη ζωή και το έργο του.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s