H Βενετία Πιτσιλαδή – Chuard στο συνέδριο «Τα γλυπτά του Παρθενώνος: 200 χρόνια από την ιδιοποίησή τους από το Βρετανικό Μουσείο»

Στο Μουσείο της Ακρόπολης πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο, «Τα γλυπτά του Παρθενώνος: 200 χρόνια από την ιδιοποίησή τους από το Βρετανικό Μουσείο», υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κυρίου Προκόπη Παυλόπουλλου.

«Θα συνεχίσω τις ανασκαφές με την πιο μεγάλη θέρμη στο Ναό της Αθηνάς και θα συνεχίσω να πριονίζω τα ανάγλυφα. Είναι μία εργασία που απαιτεί χρόνο. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατόν να έχουμε το σύνολο της Πανδρόσου, εγώ δεν απελπίζομαι για μία από τις Καρυάτιδες».
– Απόσπασμα από επιστολή που έστειλε στον εργοδότη του Έλγιν ο ιταλός ζωγράφος, Τζοβάνι Μπατίστα Λουζέρι, ο άνθρωπος που συνέβαλε καταλυτικά στην άνευ προηγουμένου βίαια απόσπαση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Στις εργασίες του Συνεδρίου που διήρκεσε δύο ημέρες, 24 & 25 Σεπτεμβρίου 2016, χαιρέτισαν και μίλησαν σημαντικές προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μέλη του διεθνούς κινήματος για την επιστροφή των Μαρμάρων. Οι ομιλίες κινήθηκαν γύρω από τις ιστορικές συνθήκες ιδιοποίησης των Γλυπτών και τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν, τη νομική διάσταση της υπόθεσης και τις ενέργειες του διεθνούς κινήματος για την επιστροφή, τα εμπόδια, τους κινδύνους, την προοπτική.

Το πλήρες πρόγραμμα του Συνεδρίου και ένα περιεκτικό ρεπρορτάζ από ΤΟ ΒΗΜΑ για τις εργασίες του.

Στο Συνέδριο συμμετείχε ως μία εκ των ομιλητριών, η συγγραφέας Βενετία Πιτσιλαδή – Chuard, με την ιδιότητα του μέλους Ελβετικής Επιτροπής για την επιστροφή των Μαρμάρων. Θέμα της ομιλίας ήταν «Η σημασία του Οικουμενικού Ελληνισμού στην διεκδίκηση των Παρθενώνιων Μαρμάρων», την οποία και παραθέτουμε.

Αγαπητοί Σύνεδροι, Αγαπητοί μου Συμπατριώτες και Συμπρατιώτισες,

Νοιώθω μεγάλη συγκίνηση πού σήμερα παρευρίσκομαι εδώ σε ένα από τα καλύτερα Μουσεία του Κόσμου στην Πατρίδα μου,στην Πρωτεύουσα των Ελλήνων όλων του Κόσμου.

Συγκίνηση γιατί είμαι μια ενεργή Ελληνίδα της Διασποράς,που βρίσκομαι σήμερα εδώ ανάμεσα σας στην κοιτίδα του Ελληνικού Πολιτισμού, εδώ πού γεννήθηκαν έννοιες, ιδέες και αρχές πολύ σημαντικές για τον Δυτικό Πολιτισμό όπως η Φιλοσοφία, η Ιστορία, η Δημοκρατία, οι Τέχνες, οι Επιστήμες, η Αρμονία, σε όλα τα επίπεδα της ζωής.

Συγκίνηση γιατί παρευρίσκομαι εδώ για ένα θέμα ιερό πού αφορά όλο τον Ελληνισμό και πού συγκινεί όλη την ανθρωπότητα, για ένα αγώνα πού αφορά όλους τους Έλληνες και Φιλέλληνες του Κόσμου: την ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ των Παρθενώνιων Μαρμάρων στην Πατρίδα τους, εδώ στον ιερό τόπο πού σχεδιάστηκαν, παρουσιάστηκαν και αναδείχθηκαν, στη Χώρα του Ήλιου και του Φωτός, εδώ στην Ακρόπολη σε ένα από τα σημαντικότερα και συμβολικότερα Μνημεία του Παγκόσμιου Πολιτισμού.

Θέλοντας να σας απευθύνω ένα σύντομο χαιρετισμό ως Μέλος της Ελβετικής Επιτροπής για την διεκδίκηση της Επιστροφής των Παρθενώνιων Μαρμάρων με επικεφαλή ένα μοναδικό, ένθερμο και καταπληκτικό Φιλέλληνα τον Ντούσαν Σινζάνσκι, θα ήθελα να επισημάνω μονάχα δυο σημεία, μια και το θέμα της Επιστροφής θα το καλύψουν άλλοι αξιόλογοι ομιλητές και σύνεδροι.

Το ένα είναι η τεράστια σημασία και κατανόηση της Πολιτιστικής Ισχύος της Χώρας και η αναγκαιότητα άσκησης μιας Εθνικής Πολιτιστικής Διπλωματίας, με συνέχεια και συνέπεια.

Μέσα από αυτήν μπορούν να επιτευχθούν τεράστιες διαπραγματευτικές δυνατότητες για την Ελλάδα στην περίοδο της Οικονομικής Κρίσης, με ταυτόχρονη αξιοποίηση και ανάδειξη του διεθνούς Φιλλεληνισμού, πού ως τώρα δυστυχώς δεν έχουν αξιοποιηθεί κατάλληλα για το σκοπό αυτό.

Και το δεύτερο είναι η αναγκαιότητα αφύπνισης και εγρήγορσης του Οικουμενικού Ελληνισμού και η ενεργοποίηση και κινητοποίηση όλων εκείνων των δυνάμεων των Ξεχωριστών Ελλήνων του Κόσμου και των Κοινοτήτων του Ομογενειακού Ελληνισμού. Για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα για την Πατρίδα μας, όπως αυτό της επιστροφής και άλλων εξαιρετικά σημαντικών αρχαιολογικών και πολιτιστικών θησαυρών στη Γενέτειρα τους – εκτός από τα Παρθενώνια Μάρμαρα, για τα οποία σήμερα βρισκόμαστε εδώ.
Για μένα ως Ελληνίδα της Διασποράς και ως εκπρόσωπο μιας από τις πιο σημαντικότερες και πιο εκλεκτές κοινότητες του Οικουμενικού Ελληνισμού,
αυτήν της Γενεύης και της Ελβετίας, η σημερινή Ημέρα είναι Ημέρα βαθιάς συγκίνησης και πεποίθησης, ότι μονάχα ΕΝΩΜΕΝΟΙ οι Έλληνες του Κόσμου μπορούμε να πετύχουμε θαύματα και να ανατρέψουμε όλα όσα ως σήμερα φαινόντουσαν αδύνατα και να τα κάνουμε δυνατά.

Γιατί οι Έλληνες έχουμε αποδείξει διαχρονικά ότι στα δύσκολα μπορούμε να τα καταφέρουμε και είναι καιρός σε αυτό τον αγώνα να χρησιμοποιήσουμε τα σημαντικότερα όπλα μας πού μας έχουν απομείνει: η Γλώσσα μας, η Ιστορία μας και ο Πολιτισμός μας.

Γιατί μονάχα αν επενδύσουμε στον Πολιτισμό μας και στην Παιδεία μας, μπορούμε να ελπίζουμε ότι μπορούμε να αντιστρέψουμε τη σημερινή εικόνα για την Πατρίδα μας και να θυμίσουμε σε Όλους ότι η μικρή μας Ελλάδα είναι η Χώρα πού έδωσε το Φως της στην Οικουμένη και στον Κόσμο και ότι όσα διεκδικεί δεν είναι απλά δίκαια, αλλά αυτονόητα και απολύτως ιστορικά επιβεβλημένα για την Προσφορά της στον Κόσμο και τον σύγχρονο δυτικό Πολιτισμό.

Στο πλούσιο φωτορεπορτάζ φαίνεται στιγμές από την αίθουσα συνεδριάσεων και τις άλλες δραστηριότητες στα πλαίσια του Συνεδρίου.

 

 

Μια σκέψη σχετικά μέ το “H Βενετία Πιτσιλαδή – Chuard στο συνέδριο «Τα γλυπτά του Παρθενώνος: 200 χρόνια από την ιδιοποίησή τους από το Βρετανικό Μουσείο»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s