Οι «Ρωμιοπούλες» της Πηνελόπης Δέλτα, στο Λογοτεχνικό Κύκλο Βιβλιόφιλων Γενεύης

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη μετά το καλοκαίρι συνάντηση του Λογοτεχνικού Κύκλου Βιβλιόφιλων Γενεύης, με θέμα το βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα, «Ρωμιοπούλες».

Την παρουσίαση έκανε η Ρία Κεχαγιά και ακολούθησε συζήτηση με τα μέλη του Κύκλου.

«Όταν το τελείωσα, κατέθεσα τα όπλα, είπα πως μπορώ πια να πεθάνω, αρκεί να το δημοσιεύσουν τα παιδιά μου, σαν ελευθερωθούν οι ελληνικές ψυχές και συνειδήσεις», γράφει η Πηνελόπη Δέλτα στο προσωπικό της ημερολόγιο στις 13 Μαρτίου 1940 – κάτι έμελλε να γίνει πραγματικότητα μιας και αυτοκτόνησε στις αρχές Μαϊου του 1941.

«Αυτό το ανέκδοτο βιβλίο πρέπει να ειδωθεί ως αυτοβιογραφία», σχολίασε ο Αλέκος Π. Ζάννας στην παρουσίαση που έγινε το 2014 στην έπαυλη στην Κηφισιά, όπου έζησε η Πηνελόπη Δέλτα, δισέγγονος της συγγραφέως, ιστορικός και επιμελητής του αρχείου της Πηνελόπης Δέλτα, και συνέχισε, «έρχεται στο φως και αναδεικνύει ένα άγνωστο ως σήμερα κομμάτι του πνευματικού κόσμου της συγγραφέως. Πρόκειται για ένα «συναρπαστικό αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα – ποταμό (roman-fleuve), από τα λίγα που γράφονται στο πρώτο μισό του περασμένου αιώνα στην χώρα μας».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s