«Η Γλώσσα μας είναι ο Πολιτισμός μας», συνέντευξη της Βενετίας Πιτσιλαδή – Chuard, στο περιοδικό «Κοινωνική Επιθεώρηση»

Συνέντευξη στη Γιώτα Χουλιάρα 

Σε πρόσφατη ομιλία σας για την καθιέρωση της παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού είπατε πως η Ελληνική Γλώσσα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο της Ομογένειας. Θα ήθελα να μας εξηγήσετε τι ακριβώς εννοείτε και πόσο σημαντική είναι η Ελληνική Γλώσσα για τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό;

Για εμάς τους Έλληνες της Διασποράς η γλώσσα μας είναι πραγματικά ο συνδετικός κρίκος που μας ενώνει, θεωρούμε δε ότι η γλώσσα μας είναι ξεχωριστή και μοναδική στον κόσμο , την οποία έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε, να την διασώσουμε και να την διαδώσουμε. ‘’ Πατρίδα μας είναι η Ελληνική γλώσσα ‘’. Η γλώσσα μας είναι μια ,ενιαία και αδιαίρετη , αποτέλεσμα ιστορικής εξέλιξης και μόνο. ‘’Η γλώσσα είναι ανάσα έκφρασης και πορεία ευθύνης , εργαλείο ζωής και συνείδησης ‘’ γράφει και ο Νομπελίστας μας Οδυσσέας Ελύτης.

Ποια η αναγκαιότητα της σωστής χρήσης των Ελληνικών στις μέρες μας την ώρα που αρκετοί μιλούν για την απλοποίηση της γλώσσας και οι νέοι σε μεγάλο ποσοστό χρησιμοποιούν για την επικοινωνία τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα greeklish;

Η Γλώσσα μας είναι Πολιτισμός, και όσο πιο υψηλό είναι το επίπεδο του πολιτισμού , τόσο είναι πιο υψηλό το επίπεδο της γλώσσας του. Η Γλώσσα μας είναι η μήτρα της Φιλοσοφίας, της Ποίησης, της Λογοτεχνίας , των Επιστημών . Βεβαίως η Γλώσσα είναι ζωντανή, εξελίσσεται και έχει ήδη απλοποιηθεί και πολλοί πλέον μιλούν τα greeklish . Προσωπικά αυτό με θλίβει και το νιώθω σαν ‘’ έγκλημα ‘’ ενάντια σε κάτι πολύ ιερό που είναι η μητρική μας γλώσσα.

Ζείτε μόνιμα στη Γενεύη τα τελευταία χρόνια .Πως σας αντιμετωπίζουν όταν μαθαίνουν ότι είστε Ελληνίδα; Ποια η γνώμη τους για την Ελλάδα και τον Ελληνικό Πολιτισμό;

Το να είσαι Έλληνας είναι ένα μεγάλο ατού στην ζωή ! Στο Εξωτερικό μας εκτιμούν , μας θαυμάζουν και μας σέβονται !  Υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι και ξεχωριστοί Έλληνες Επιστήμονες για τους οποίους είμαστε πραγματικά υπερήφανοι.Στην Γενεύη οι σημαντικότεροι και αναγνωρισμένοι Ιατροί είναι Έλληνες !  Υπάρχουν πολλοί Ελβετοί Φιλέλληνες οι οποίοι μιλούν απταίστως την γλώσσα μας, ακόμη και αρχαία Ελληνικά . Άνθρωποι του πνεύματος, φιλοσοφημένοι οι οποίο έμαθαν τις αξίες ζωής μέσα από την Ελληνική κουλτούρα, μέσα από τον Όμηρο και Θουκυδίδη, τον Σοφοκλή και Αριστοτέλη, τον Πλάτωνα, τον Σολομό τον Καζαντζάκη και Ελύτη. Γιατί τα Ελληνικά είναι μητέρα γλώσσα για τις γλώσσες του κόσμου !

Πως μπορεί ο Έλληνας να προστατεύσει τη Γλώσσα του και να αναδείξει τον πολιτισμό του; Τι θα συμβουλεύατε στην νέα γενιά;

Ο Έλληνας μπορεί αλλά έχει και χρέος να προστατεύσει την Γλώσσα του, να την αγαπάει και να μην την κακοποιεί. Εμείς οι Έλληνες του εξωτερικού κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να διατηρήσουμε την γλώσσα μας ανέπαφη από ξένες λέξεις και εκφράσεις , κάτι πολύ δύσκολο αφού η καθημερινότητα μας είναι σε ξένη γλώσσα. Δεν είναι όμως ακατόρθωτο και αυτό γιατί για εμάς τα Ελληνικά είναι η μητρική μας γλώσσα η οποία έχει βαθιές ρίζες αγάπης από την χώρα που αγαπούμε και πονούμε γιατί είναι η πατρίδα μας . Η νέα γενιά των Ελλήνων αναμφισβήτητα επηρεάζεται από το ιντερνέτ και τα ξένα στοιχεία στην γλώσσα μας, όμως είναι καθήκον από εμάς τους μεγαλύτερους να τους διδάξουμε την σημασία και την αξία της ελληνικής Παιδείας, καθώς και τα σχολεία να συνεχίσουν να τιμούν τον Ελληνικό Πολιτισμό και την πλούσια γλώσσα μας.

teuxos19_Page_01

Ποια είναι η Βενετία Πιτσιλαδή-Chuard

Η κα Πιτσιλαδή γεννήθηκε στη Μυτιλήνη, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου σπούδασε Δημοσιογραφία, Δημόσιες και Κοινωνικές σχέσεις. Συνέχισε τις σπουδές της στη Συμβουλευτική Ψυχολογία, στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Μετέπειτα σπούδασε Ψυχολογία και Επιστήμες της Εκπαίδευσης, στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Ζει μόνιμα στη Γενεύη όπου για πολλά χρόνια εργάστηκε κάνοντας Συμβουλευτική Ανθρωπίνων Σχέσεων.

Είναι ενεργό μέλος πολλών συλλόγων, φιλανθρωπικών, πολιτισμικών, κοινωνικών καθώς και λογοτεχνικών. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η δράση της ως μέλος του συμβουλίου της Ελβετικής Επιτροπής για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Όπως μας αποκάλυψε στη μεταξύ μας συζήτηση: «Είμαι πολύ υπερήφανη που είμαι ενεργό Μέλος του Συμβουλίου της Ελβετικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Κάνουμε μεγάλη εκστρατεία και σημαντικό έργο γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα Μάρμαρα πρέπει να γυρίσουν εκεί όπου ανήκουν, στον Παρθενώνα ! Ειδικά τώρα που έχουμε ένα από τα ωραιότερα Μουσεία του κόσμου, εντυπωσιακό, πανοραμικό και μοντέρνο του 21ου αιώνα και προπαντός κάτω από το φως το Ελληνικό. Ο Πρόεδρος της Ελβετικής Επιτροπής είναι ένας πολύ αξιόλογος Φιλέλληνας ο οποίος μιλάει απταίστως Ελληνικά και μάχεται με ενθουσιασμό και πάθος για τον ιερό σκοπό μας. Ο Πρόεδρος καθηγητής Dusan Sindjanski αγαπάει την γλώσσα μας και την πατρίδα μας . Η δική μας Ελβετική Επιτροπή ανήκει στην Διεθνή Επιτροπή της οποία είναι Μέλη 16 χώρες στον κόσμο , οι οποίες ενωμένες μάχονται για τον ίδιο ιερό σκοπό».

Επίσης, πάνω από 18 χρόνια είναι Υπεύθυνη Οργανώτρια του Λογοτεχνικού Κύκλου Βιβλιόφιλων Γενεύης. «Διαβάζουμε, παρουσιάζουμε και αναλύουμε βιβλία Ελλήνων Λογοτεχνών κλασσικών και νέων  σε παρουσιάσεις υψηλού επιπέδου. Φιλοξενούμε κάθε χρόνο και Έλληνες Συγγραφείς οι οποίοι μας παρουσιάζουν τα βιβλία τους και οργανώνουμε ποιητικά πρωινά, όπου παρουσιάζουμε τους ποιητές, την ζωή και το έργο τους με απαγγελίες ποιημάτων» σημειώνει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: «Με αυτό τον τρόπο διατηρούμε την γλώσσα μας και πλουτίζουμε το πνεύμα μας, είμαστε δε σε συνεχή επαφή με το βιβλίο και τους συγγραφείς  εφόσον έχουμε μελετήσει πάνω από 220 βιβλία. Μέσα από την Λογοτεχνία και το βιβλίο εκτός της γλώσσα μας διατηρούμε και τα ήθη και έθιμα της πατρίδας μας και έχουμε δημιουργήσει δεσμούς φιλίας μεταξύ των κυριών ώστε η κάθε μας συνάντηση να είναι μια εορτή η οποία να συνδυάζει και να ικανοποιεί τα βιβλία,την φιλία και την λογοτεχνία!».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s