Η συνάντηση Μαΐου 2016, του «Λογοτεχνικού Κύκλου Βιβλιόφιλων Γενεύης»

Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Μαΐου του Λογοτεχνικού Κύκλου Βιβλιόφιλων Γενεύης.

Θέμα της συνάντησης ήταν η ποιήτρια Κική Δημουλά και η βιβλιόφιλη Δέσποινα Παλτά, έκανε μια εξαιρετική παρουσίαση της ποιήτριας και του έργου της. Απήγγειλε ποιήματα, προέβη στην ανάλυσή τους την οποία και ακολούθησε συζήτηση με τα Μέλη του Κύκλου.

Η Κική Δημουλά είναι ποιήτρια με ευαισθησίες που αγγίζουν τον κάθε αναγνώστη. Διακεκριμένη και πολυβραβευμένη ποιήτρια της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς, με καταγωγή από την Καλαμάτα, Βασιλική Ρόδου το πατρικό της όνομα, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Ιουνίου του 1931.

Φύσει ολιγογράφος, αυθόρμητη και παρορμητική, ο ποιητικός λόγος της Δημουλά ακολούθησε μια εξελικτική πορεία, με επιδράσεις από την Καβαφική ποίηση. Ο προβληματισμός της Δημουλά σαφώς υπαρξιακός, εκφράζει την αγωνιώδη αναζήτηση της για το νόημα της φθαρτής ανθρώπινης ζωής και κατακλύζεται από τον έρωτα. Τα θέματα που κυριαρχούν στα ποιήματα της είναι ο έρωτας, η μνήμη, η απουσία, η φθορά, η απώλεια, η μοναξιά, ο χρόνος και η προδοσία.

Στοιχεία της γραφής της είναι ο γοργός και αιχμηρός στίχος, ο ειρωνικός τόνος με τη χρήση των λέξεων της καθαρεύουσας, οι συνθέσεις με αυξανόμενη ένταση, οι λυρικές μνήμες, οι άμεσες αισθήσεις, η φιλοπαίγμων διάθεση.

  • «έτσι πρέπει να ράβονται οι σχέσεις κι οι εξαρτήσεις, με αραιές χαλαρές βελονιές για να μπορούν να ξηλώνονται εύκολα»
  • «απαγορεύεται η ρίψης δακρύων. Είναι πολύ αλμυρή από μόνη της η ωριμότης»
  • «κάθε φιλί αποτελείται εξ ολόκληρου από το κίνδυνο να είναι το τελευταίο. Διαρκές είναι μόνο το φιλί που ουδέποτε εδόθη»
  • «να αντέξεις είναι το ζητούμενο, όχι να καταλάβεις»

«Δεν νιώθω δημιουργός. Πιστεύω ότι είμαι ένας έμπιστος στενογράφος μια πολύ βιαστικής πάντα ανησυχίας, που κατά καιρούς με καλεί και μου υπαγορεύει κρυμμένη στο ημίφως ενός παραληρήματος, ψιθυριστά και συγκεκομμένα, τις ακολασίες της με έναν άγνωστο τρόπο ζωής»

13321121_1000159946758623_8721839_o

Στη συνέχεια, μετά την παρουσίαση της κας Δέσποινας Παλτά, έγιναν οι προτάσεις και η επιλογή των 10 Βιβλίων που θα απασχολήσουν το Λογοτεχνικό Κύκλο στο διάστημα 2016-2027, με ψηφοφορία των Μελών του. Τα Βιβλία που ψηφίστηκαν είναι:

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Η συνάντηση Μαΐου 2016, του «Λογοτεχνικού Κύκλου Βιβλιόφιλων Γενεύης»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s