Ομιλία της συγγραφέως Βενετίας Πιτσιλαδή – Chuard, στην ημερίδα της «Εταιρεία Κοινωνικών Επενδύσεων» αφιερωμένη στην ελληνική γλώσσα και τον Ελληνικό Πολιτισμό

Στα πλαίσια της καμπάνιας καθιέρωσης της «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού», πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ημερίδα της «Εταιρεία Κοινωνικών Επενδύσεων» αφιερωμένη στην ελληνική γλώσσα και τον Ελληνικό Πολιτισμό, με θέμα:

– «Η Παγκόσμια Διάσταση της Ελληνικής Γλώσσας, ως Εργαλείο Άσκησης Πολιτιστικής Διπλωματίας»

Η ημερίδα προέβλεπε εκδηλώσεις το πρωί και το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Στις πρωινές εκδηλώσεις, εκπρόσωποι, μέλη και φίλοι της «Εταιρείας Κοινωνικών Επενδύσεων», συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Συντάγματος και κατάλληλα ενδεδυμένοι, μετέφεραν στον τοπικό και διεθνή τύπο, το μήνυμα της παγκόσμιας διάστασης της ελληνικής γλώσσας.

Στις απογευματινές εκδηλώσεις, πραγματοποιήθηκε εσπερίδα στην οποία συμμετείχαν διακεκριμένες προσωπικότητες του Ελληνισμού από την Ελλάδα και τη Διασπορά. Πραγματοποιήθηκε πλήθος ομιλιών οι οποίες φώτισαν το θέμα της ημερίδας από πολλές και διαφορετικές πλευρές.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν η συγγραφέας κα Βενετία Πιτσιλαδή – Chuard, ως εκπρόσωπος της Ελβετικής Επιτροπής της Επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, με θέμα της ομιλίας της:

– «Η Ελληνική Γλώσσα ως συνδετικός κρίκος της Ομογένειας με την Ελλάδα»

Στην ομιλία της, η κα Πιτσιλαδή, αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές και τον πρόεδρο της «Εταιρείας Κοινωνικών Επενδύσεων», κο Γιώργο Γαμπιεράκη, εξέφρασε τη συγκίνησή της για αυτή την ημέρα. μετά την πολύχρονη αναμονή για την καθιέρωση παγκόσμιας ημέρας Ελληνοφωνίας και αναφέρθηκε στην ανάλογη ημέρα Γαλλοφωνίας η οποία εορτάζεται στην Ελβετία όπου ζει, με αξιόλογες πολιτιστικές, καλλιτεχνικές και πνευματικές εκδηλώσεις με θέμα τη γλώσσα.

«Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας γιατί ο Κόσμος μιλάει ελληνικά, γιατί η καρδιά μας χτυπάει ελληνικά», σημείωσε χαρακτηριστικά και σχολίασε την ιδιαίτερη αξία της γλώσσας για τους Έλληνες της Διασποράς, ως συνδετικό κρίκο όλων των Ελλήνων. Ευχήθηκε δε, την επόμενη χρονικά, να γιορτάσει στην Ελβετία την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας.

Συνέχισε περιγράφοντας την προσωπική της πορεία στο εξωτερικό όπου από νεαρή ηλικία μετανάστευσε, και την προσπάθειά της να διατηρήσει τη γλώσσα και την κληρονομιά της, να την προστατέψει από τις ξενικές επιρροές. Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά της στις δραστηριότητες της ελληνικής παροικίας της Γενεύης όπου λειτουργούν σύλλογοι για τη στήριξη δραστηριοτήτων αλλά και των ίδιων των Ελλήνων εκεί, τον Ελληνοελβετικό Σύλλογο του Ιωάννη – Γαβριήλ Ευνάρδου, το ελληνικό σχολείο της Γενεύης, το Λογοτεχνικό Κύκλο Βιβλόφιλων Γενεύης, όπου επί 18 έτη είναι υπεύθυνη συντονίστρια, τον Σύλλογο Ελληνικού Θεάτρου, το Διεθνή Σύλλογο των Φίλων του Νίκου Καζαντζάκη, την Ελβετική Επιτροπή  για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, όπου και η ίδια είναι ενεργό μέλος.

Καταλήγοντας, η κα Πιτσιλαδή σημείωσε ότι το να είσαι Έλληνας είναι ένα μεγάλο ατού για τη ζωή, κάτι το οποίο ξεχνάμε εμείς εδώ στην Ελλάδα, όπως σχολίασε. Αυτό αποδεικνύεται από το σεβασμό που απολαμβάνουν οι Έλληνες στο εξωτερικό, με τους πολλούς σημαντικούς επιστήμονες, επιχειρηματίες, πνευματικούς ανθρώπους.

Π Λ Η Ρ Ε Σ    Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α    Ε Σ Π Ε Ρ Ι Δ Α Σ

Καλωσόρισμα Προέδρου Εταιρίας Κοινωνικών Επενδύσεων κ. Γιώργου Γαμπιεράκη
Έναρξη Εσπερίδας από τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού κ. Μιχάλη Κόκκινο
Σύντομοι Χαιρετισμοί Επισήμων

Α ΜΕΡΟΣ: 1η ΟΜΑΔΑ ΟΜΙΛΗΤΩΝ
Συντόνισε η δημοσιογράφος Ταράντου Ίνα

Γιώργος Μάρκου, Καθηγητής Ιστορίας του Δικαίου, “Οι Αρχαιοελληνικές Ρίζες της Μεσαιωνικής Ευρώπης (5ος έως 15ος Αιώνας)”
Σαράντος Καργάκος, Συγγραφέας-Ιστορικός, “Οι Προοπτικές της Ελληνικής Γλώσσας στον 21ο Αιώνα”
Φραγκίσκος Βέρρος, Πρέσβης-Δντης Διπλωματικής Ακαδημίας, “Η Ελληνική Γλώσσα ως μέσο προβολής του Ελληνισμού. Μια προσωπική εμπειρία”
Πέτρος Καψάσκης, Υποψήφιος Διδάκτορας Πολιτιστικής Διπλωματίας, “Η ήπια ισχύς της Ελληνικής Γλώσσας στην άσκηση Εξωτερικής Πολιτικής”
Νικόλαος Περδίκης, Ποιητής, “Το Αιώνιο Ταξίδι της Γλώσσας στην Ποίηση”
Κώστας Καρκανιάς, τ. Πρόεδρος Οργανισμού Διάδοσης Ελληνικής Γλώσσας, “Η οικονομική διάσταση της Διάδοσης της Ελληνικής Γλώσσας”

Β ΜΕΡΟΣ: 2η ΟΜΑΔΑ ΟΜΙΛΗΤΩΝ
Συντόνισε η Mαρία Λυσσάνδρου, Αρχισυντάκτρια του ΗΕLLENIC NEXUS

Μαίρη Μαρούλη-Ζηλεμένου, Πανεπιστημιακός, Πρόεδρος Ελληνικού Εθνικού Συμβουλίου
Ομίλων Unesco, “Η σημασία της Ελληνικής Γλώσσας στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά”
Δημήτρης Ταλαγάνης, Αρχιτέκτων-Εικαστικός, “Ο Ελλην Λόγος,στην Εποχή της Υβρεως”
Πατήρ Φιλόθεος, Φάρος, “Η Ελληνική Γλώσσα στην Εκκλησιαστική Ζωή”
Βενετία Πιτσιλαδή-Chuard, Συγγραφέας, Μέλος της Ελβετικής Επιτροπής της Επιστροφής
των Μαρμάρων του Παρθενώνα, “Η Ελληνική Γλώσσα ως συνδετικός κρίκος της Ομογένειας με την Ελλάδα”
Γιώργος Γαμπιεράκης, Πρόεδρος Εταιρίας Κοινωνικών Επενδύσεων, “Η αναγκαιότητα κινητοποίησης και σύνδεσης των Ελλήνων του Κόσμου μέσω της Ελληνικής Γλώσσας. Η καμπάνια «Ο Kosmos μιλά Ελληνικά» και οι στόχοι της”
Γιάννα Τριανταφύλλη, Διευθύντρια Φωνής της Ελλάδος, “Ελληνική Γλώσσα και Ομογένεια”

Γ ΜΕΡΟΣ: ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ

Την εκδήλωση έκλεισε το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς «Λύραυλος», με ένα μαγευτικό μουσικό ταξίδι αισθήσεων 15 λεπτών με ήχους και τραγούδια από αρχαία ελληνικά όργανα, που απέδωσαν τον Ελληνικό Λόγο και τη Μουσική ανά τους Αιώνες.

Δείτε το αναλυτικό φωτορεπορτάζ από τις εκδηλώσεις της «Εταιρείας Κοινωνικών Επενδύσεων».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s